به گزارش مشرق، اعلام نشدن مبالغ قراردادهای فوتبالیستها و مربیان بارها مورد سؤال هواداران و اهالی رسانه بوده است. همه میخواهند بدانند چرا در حالی که در فوتبال روز دنیا مبالغ قراردادها شفاف بیان میشود اما در ایران با واژه محرمانه بودن مانع از رسانهای شدن و شفافیت میشوند. در این زمینه با امیر رضا واعظ آشتیانی گفت و گویی به شرح زیر انجام دادیم:
چرا قرارداد فوتبالیستها و مربیان در کشورمان شفافسازی نمیشود؟
شفاف سازی و پاسخگویی دو رکن مهم مدیریت است. هر مدیری باید ضمن شفافیت، در سازمان خودش پاسخگو نیز باشد. در قراردادها چیزی به نام قرارداد محرمانه نداریم و این واژه معنا و مفهومی ندارد، مگر در مواردی که بحث امنیت ملی کشور مطرح باشد که آن تعریف جداگانهای دارد. وقتی در قرارداد ورزشکاران و فوتبالیستها شفافسازی صورت نمیگیرد، معنایش این است که اتفاقاتی رخ میدهد و تالی فساد در حال ایجاد شدن است.
در فوتبال ایران بارها بحث قرارداد زیر میزی مطرح شده است.
بله، این مسأله بسیار حائز اهمیت است. در گذشته گفته میشد فلان بازیکن یک قرارداد زیر میزی و یک قرارداد واقعی دارد اما همیشه برای من جای سؤال بود که منابع مالی قراردادهای زیر میزی از کجا و چگونه تأمین میشود؟ به خصوص در باشگاههای دولتی چگونه میتوان رقم قرارداد زیرمیزی را پرداخت کرد؟ زمانی که من بودم، چنین جسارتی نداشتم، البته برخی حضور دارند که این کار را به خوبی انجام میدهند و فرمولهای خوبی دارند و قراردادهای صوری میبندند.
بیشتر بخوانید:
محرمانه هایی برای تاراج بیت المال در فوتبال/ قراردادها را شفاف و علنی کنید
نظر شما در مورد پنهانکاری در قراردادها چیست؟
اعتقادم این است که نه تنها در فوتبال بلکه در هیچ رشته ورزشی دیگری نباید پنهانکاری در قراردادها وجود داشته باشد. خیلی شفاف باید اعلام شود که فلان فوتبالیست و والیبالیست با چه مبلغ قراردادی به کدام باشگاه منتقل شده یا قرارداد سرمربی تیم ملی کشتی با این رقم منعقد شده است. شفافسازی برای جلوگیری از شایعههاست زیرا وقتی شفافسازی صورت نگیرد، گمانهزنی درست میشود و حرفهای نامربوط و مربوط بیان میشود و فضای ذهنی جامعه را درگیر میکند. پس چه بهتر که در قراردادها مبالغ شفاف اعلام شود و هواداران و افکار عمومی بدانند که مثلاً پرسپولیس، استقلال، سپاهان و سایر تیمها در یک فصل چقدر بودجه دارند. چقدر صرف دستمزد کادر فنی و بازیکنانشان میکنند. این شفافسازی خیلی خوب است زیرا مردم همه چیز را میبینند و مشخص است که بخشی از این بودجه از طریق درآمدهای پایدار و بخشی هم باید از طرق دیگر به دست بیاید. البته من اعتقاد دارم نه تنها در ورزش بلکه در عرصههای دیگر کشور مثل صنعت، معدن، اقتصاد، نفت و... باید قراردادها شفاف اعلام شود. چه ایرادی دارد مردم بدانند وزارت نفت چه قراردادهای خوبی بسته و چقدر قرار است برای کشور درآمد داشته باشد. این آمار برای مردم خوب است و دلگرمی و امید به آنها میدهد. چرا باید قرارداد نفتی محرمانه باشد؟
واقعا دلیل این مسأله در ورزش چیست؟
اعتقادم این است که وقتی در ورزش کسی به سمت عدم شفافسازی قدم برمیدارد، احساس میکنم منفعتی در کار است.
اگر بخواهیم شفافتر بگوییم منظورتان این است که شاید مدیر یک باشگاه از جذب بازیکن یا مربی سود و درآمدی دارد؟
حتماً منعفتی در قضیه است یا مدیر نگران آن است که رقم قرارداد اعلام شود و چون این دستمزدها نجومی است و با عقل جور درنمیآید، مورد انتقاد قرار بگیرد. اما وقتی قراردادها به سازمان مالیاتی اعلام میشود، چرا نباید آن را رسانهای کرد و به اطلاع عموم رساند و کار بسیار شفاف انجام شود. البته وظیفه سازمان مالیاتی این نیست که این مسائل را به اطلاع عموم برساند بلکه این وظیفه خود باشگاه است که چنین اقدامی انجام بدهد.
در مقطعی در فوتبال ایران شفافسازی انجام شد و رقم قراردادها در لیگ برتر به طور رسمی اعلام شد، اما برانکو سرمربی پرسپولیس به آن معترض شد و گفت من حتی همسرم نمیدانست چقدر دستمزد میگیرم، چرا مبلغ قراردادم را اعلام کردید؟
این حرفها با منطق جور درنمیآید. این که همسرم یا عمهام نمیداند چقدر دستمزد میگیرم منطقی نیست. شاید کسی بخواهد در کشورش فرار مالیاتی بکند، دلیلی ندارد که ما تابع مربی باشیم. ما مقررات و قوانینی داریم که باید آن را رعایت کنیم. همانطور که در ابتدای صحبتهایم گفتم دو شاخصه شفافیت و پاسخگویی باید برای مدیران وجود داشته باشد. گاهی در اخبار میخوانیم که مثلاً فلان بازیکن بزرگ قصد فرار مالیاتی داشته و او را متهم به این میکنند که میخواسته فرار مالیاتی کند. پس همه چیز باید شفاف باشد. به همین خاطر است که رقم قرارداد انتقال رونالدو به یوونتوس اعلام میشود و میگویند 220 میلیون یورو پرداخت شد. رونالدو هم نمیگوید چرا دستمزد اعلام شد و خالهام فهمید. همه باید یاد بگیریم که شفاف و پاسخگو باشیم.
بخشی از این عدم شفافیت میتواند به پولشویی مربوط شود؟
بله، بخشی از ادبیات عدم شفاف سازی امروز معنایش پولشویی است.